Accessible Page Links




Page Tools

Main page Content

NAPLAN Tests on Soon for Years 3/5/7

9/05/2014

​Between May 13 and 15, our Year 3, 5 and 7 students will be sitting the NAPLAN Tests. The test schedule will be as follows:

Tuesday 13 May

Language Conventions/

Writing​

​Wednesday 14 May

Reading

​Thursday 15 May

Numeracy

Year 3​

9:10 - 9:50 AM: Language Conventions - 40 mins

9:50 - 10:10 AM: Break

10:10 - 10:50 AM: Writing - 40 mins

9:10 - 9:55 AM: Reading - 45 Mins​

9:10 - 9:55 AM: Numeracy - 45 Mins​

Year 5​

9:10 - 9:50 AM: Language Conventions - 40 mins

9:50 - 10:10 AM: Break

10:10 - 10:50 AM: Writing - 40 mins

9:10 - 10:00 AM: Reading - 50 Mins​

9:10 - 10:00 AM: Numeracy - 50 Mins​​

Year 7​

9:10 - 9:55 AM: Language Conventions - 45 mins

9:55 - 10:15 AM: Break

10:15 - 10:55 AM: Writing - 40 mins

9:10 - 10:15 AM: Reading - 65 Mins​

9:10 - 9:50 AM: Numeracy (Calculator) - 40 mins

9:50 - 10:10 AM: Break

10:10 - 10:50 AM: Numeracy (Non-calculator) - 40 mins

Information for parents: NAPLAN_2014_Information_for_parents_brochure_web.pdf

How can parents support their child during the NAPLAN tests?

  • Ensure that your child gets a good night’s sleep before each NAPLAN Test
  • Ensure that your child has a big breakfast the morning of the tests
  • Ensure that your child is at school by 8:55am bell, as the tests will need to start promptly to ensure students can access breaks on time
  • Reassure your child that the tests are a “point in time” assessment that give an indication of how they are progressing in Literacy and Numeracy, and that teachers continue to gather evidence throughout the year regarding student achievement. 

An individual NAPLAN report for each child will be sent home later this year. Please contact the school if you have any questions about your child participating in NAPLAN testing. Further information is available on the ACARA website - http://www.nap.edu.au/.

At school this week and next week, teachers will be preparing students by running them through a number of practice tests. The purpose of this practice is to ensure that students know how to fill in the test and colour the answer bubble correctly. We do not “teach to the test” or engage students in repeated test practices. Instead, we focus on explicit teaching and addressing students’ needs through analysis of students’ work. We have also run a number of “booster” classes in Number during 2013-14, focussing on our students in Year 3, 5, and 7, in addition to our U2B Project. These classes have provided additional opportunities for students to practice problem solving skills.  A huge thanks goes to our teachers Mr Edwin Martan, Miss Gemma Zielke, Miss Caitlin Ashcroft, Miss Kylie Wall, Mrs Annette Somerville, and Mrs Michelle Martin, who have worked hard to ensure that students are well prepared for the tests.